Skip to content

ΑΠΟΣΤΑΣΗ

27 ΧΛΜ

ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ

1800+ μέτρα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

6 ώρες

Σταθμοί

6

Checkpoints

2

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

Για έμπειρους δρομείς

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Ο αγώνας έχει εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Δωμάτια , που βρίσκεται στους πρόποδες του Παγγαίου στα 150 μέτρα υψόμετρο. Η διαδρομή είναι ορεινός δρόμος 27 περίπου χιλιομέτρων από τα οποία τα 21 χλμ. είναι σε μονοπάτια και τα 6 χλμ. σε δασικούς δρόμους με λίγα μέτρα άσφαλτο.

Προϋποθέτει σημαντικές απαιτήσεις αντοχής και εμπειρία στην κίνηση σε ορεινό πεδίο και σε ορισμένα σημεία απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τα μονοπάτια είναι ορειβατικά και κινούνται σε απότομες πλαγιές.

Ξεκινάμε από την πλατεία και αφού διασχίσουμε ένα γραφικότατο καλντερίμι στα ανατολικά όρια του χωριού, ακριβώς πριν το τελευταίο πέτρινο γεφύρι μπαίνουμε σε μονοπάτι παράλληλο με το ρέμα του χωριού. Σε όλο το μήκος της κατάφυτης από πλατάνια ρεματιάς και με συντροφιά τον ήχο του τρεχούμενου νερού κινούμαστε σε ήπια σχετικά κλίση για περίπου 0,8 χλμ. και στη συνέχεια μπαίνουμε σε θαμνότοπο για να ξεκινήσει το πρώτο δύσκολο ανηφορικό κομμάτι για περίπου 1,7 χλμ.Το μονοπάτι αυτό οδηγεί σε ένα τρίστρατο απ΄ όπου εμείς δεν επιλέγουμε κάποιον από τους τρεις δρόμους παρά περνάμε απέναντι στην ράχη στο μονοπάτι όπου μετά από περίπου 800 μ. θα συναντήσουμε τον 1ο σταθμό τροφοδοσίας.

Στη συνέχεια μπαίνουμε πάλι σε μονοπάτι που μέσα από ξέφωτο μας οδηγεί μετά από λίγο σε δάσος με βελανιδιές και ρείκια. Κινούμαστε βόρεια-βορειοδυτικά «κόβοντας» κάθετα δασικό δρόμο και μετά από περίπου 1 χλμ. φτάνουμε σε ράχη και συναντάμε το εθνικό ορειβατικό μονοπάτι Ο4 που μας οδηγεί σε ένα όμορφο δάσος με οξιές. Ακολουθούμε το μονοπάτι παράλληλα με την πλαγιά, για να καταλήξουμε στην τοποθεσία «Γουρουνόρεμα» που είναι ίσως από τα ωραιότερα μέρη της διαδρομής. Περνάμε το ρέμα πατώντας επάνω στις μεγάλες πέτρες, συνεχίζουμε σε καλογραμμένο μονοπάτι φθάνοντας στο έβδομο χιλιόμετρο της διαδρομής, όπου και βρίσκεται ο 2ος  σταθμός ανεφοδιασμού, ο οποίος είναι πλήρως εξοπλισμένος.

Συνεχίζουμε ανηφορικά, φθάνουμε σε ξέφωτο με κέδρους και αφού περάσουμε μικρό ρέμα καταλήγουμε σε χωματόδρομο. Τον ακολουθούμε για 50 μέτρα περίπου και μπαίνουμε πάλι μέσα στο δάσος, όπου μετά από λίγο αρχίζει το πιο ανηφορικό τμήμα της διαδρομής, οι γνωστοί «Γολγοθάδες» δυο απότομες ανηφόρες η μια 200 μέτρα και η άλλη περίπου 500 και καταλήγουμε στο εκτός λειτουργίας καταφύγιο «Αργύρης Πεταλούδας» στα 1450 μ. όπου βρίσκετε o 3ος σταθμός, έχοντας διανύσει 9,5 χιλ.. Στην συνέχεια βγαίνουμε στον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο, τον ακολουθούμε για 400 μέτρα και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο, περνάμε μπροστά από το καταφύγιο « Αλέξανδρος Τσιλογιώργης» και ανηφορίζουμε για τα επόμενα 1500 μ. μέσα σε αλπικό τοπίο. Καταλήγουμε σε σημείο με θέα προς τις ψηλότερες κορυφές του βουνού, αντικρίζοντας δεξιά το Τρίκορφο με τις απότομες ορθοπλαγιές και αριστερά το Μάτι με την χαρακτηριστική κεραία. Περνάμε πάνω από το μικρό δασάκι που βρίσκεται στο κέντρο της πλαγιάς και εδώ είναι το ψηλότερο σημείο της διαδρομής 1740 μ. Κατηφορίζουμε για την κοιλάδα του Ορφέα, όπου βρίσκετε ο 4ος  σταθμός τροφοδοσίας και ελέγχου πλήρως εξοπλισμένος, στο καταφύγιο «Στέργιος Χατζηγεωργίου». Έχουμε διανύσει ήδη 13,5 χλμ. και βρισκόμαστε σε υψόμετρο 1650 μ., ενώ από εδώ αρχίζει και η επιστροφή μας για τον τερματισμό.

Συνεχίζουμε σε χωματόδρομο και στα 1,5 χλμ. σε σημείο οπού υπάρχει εγκαταλελειμμένο μαντρί στρίβουμε αριστερά πάνω σε γυμνή πλαγιά και μετά από λίγο μπαίνουμε μέσα σε δάσος οξιάς για να καταλήξουμε στον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο τον οποίο όμως αφήνουμε στα δεξιά μας για να συνεχίσουμε σε πανέμορφο μονοπάτι οξιάς το οποίο κινείτε  περιμετρικά της κορυφής «Καραγκιόζης» έχοντας θεά στο χωριό της Νικήσιανης. Το μονοπάτι αυτό θα μας οδηγήσει στα «Δασικά»  του Παγγαίου κι εκεί «κόβοντας» κάθετα την άσφαλτο, μπαίνουμε σε συστάδα από πεύκα που γρήγορα δίνει τη σειρά της πάλι σε δάσος οξιάς. Το μονοπάτι συνεχίζει σε οριζόντια κλίση για να συναντήσει ένα μικρό αυτοσχέδιο στέγαστρο απ’ όπου και η βλάστηση δίνει τη σειρά της σε κέδρους και η κλίση γίνεται έντονα κατηφορική. Θα κινηθούμε νοτιοανατολικά για περίπου 0,4 χλμ. μέχρι να συναντήσουμε μία ποτίστρα ενώ στη συνέχεια δυτικά σε δασικό δρόμο με ήπια κατηφορική κλίση για περίπου 2 χλμ. μέχρι να συναντήσουμε τον 5ο σταθμό ανεφοδιασμού ο οποίο και συμπίπτει με το 2ο. Από εδώ και πέρα η διαδρομή είναι πλέον η ίδια με αυτήν που έχουμε ανεβεί. Στα επόμενα 3,5 χλμ.. συναντάμε το 5ο σταθμό που βρίσκεται στο ίδιο σημείο της διαδρομής, όπου ήταν ο 1ος  σταθμός ανεφοδιασμού. Μας έχουν απομείνει πλέον 3,5 χλμ. για τα Δωμάτια με μία πολύ μικρή παραλλαγή στα τελευταία 200 μέτρα πριν τον τερματισμό.

ΠΡΟΦΙΛ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Χάρτης Geopsis

Η εταιρία GEOPSIS https://www.facebook.com/geopsis στηρίζει τον αγώνα Paggaio Trail Run προσφέροντας τον χάρτη της διαδρομής